Det nye Fælleshus
Fælleshuset i Øster Hornum tilbyder moderne faciliteter til både vandrere på Hærvejen og lokale. Med komfortable værelser, caféområde m.m., er Fælleshuset det perfekte sted at finde ro, mødes i fællesskaber og udforske Himmerlands smukke natur – en unik oplevelse året rundt.
For Hærvejens vandrere er der behov for opgradering af tilbud om indendørs overnatning i denne del af Himmerland. På en lang strækning fra Aalborg til Veggerby (ca. 30 km), findes der ganske få overnatningsmuligheder, heriblandt shelters på Friluftscenter Katbakken og et privat B&B ved Frendrup Nihøje. Ved projektet etableres indendørs overnatning i Fælleshuset som vandrehjem med herbergsfunktion til glæde for både Hærvejens vandrere og lokalbefolkningen.
Der har gennem en del år været adgang til tekøkken, bad, indendørs ophold, el og WIFI i “Mødestedet” i Øster Hornum Hallen (fremtidigt Fælleshuset). Der er behov for at forbedre og udvikle disse eksisterende tilbud til den stigende gruppe af outdoor-brugere, såsom vandrere på Hærvejen samt brugere af Friluftscenter Katbakken. Lokale målgrupper får ved projektet forbedring af deres fællesrum og mødested.



´


fælleshuset
Kort fortalt
Indgangsparti, info område og mødested
Der opsættes skilte efter Hærvejens visuelle identitet, så besøgende vil blive guidet fra parkeringspladsen ind til info-området i foyeren. Her kan man via infoskærme og andet materiale orientere sig om Hærvejen, lokalområdet, og aktiviteter i bygningen. Ligeledes findes der en Café med salg af drikkevarer, kaffe, te og lette retter. Her vil det også være muligt at få yderligere information om området, leje cykler, rulleskøjter mm. Foyeren fungerer endvidere som mødested både for lokale og ved guidede ture i området.
Fælleshusets 1. Sal
Fra Foyeren skabes der adgang både via trappe og lift til faciliteterne på Fælleshusets 1. Sal, hvor der etableres yderligere hærvejs faciliteter:
- Et rart loungeområde til afslapning med et flot kig ud over byen mod øst.
- Et café- og loungeområde med komfortable siddepladser samt caféborde.
- Tekøkken med spiseplads og hyggehjørne, samt køleskab og fryser. Herfra er der udgang til en altan, med spiseplads og mulighed for at grille
- Separat brusebad til bl.a. brugere fra Friluftscentret.
- Rum med vaskemaskine og tørretumbler for alle brugere samt depot plads til linned.
- Aflåselige opbevaringsbokse.
- Tre værelser med køjesenge og et værelse indrettet, så det også kan benyttes af handicappede. Alle værelser med udgang til "Platformen" (terrassen).
- Et multirum til ophold, kulturelle indslag og fællesarrangementer. Senere, hvis behov, vil der kunne etableres yderligere sovesal/herberg. Hvor idrætshallen i sommerhalvåret kan indrettes til fælles aktiviteterne.
Energirenoveringen
Ved energirenoveringen i projektet indgår:
- Udvendig efterisolering af eksisterende facader med netpuds på den bibeholdte gamle underetage.
- Udskiftning af varmtvandsbeholder, installering af central styring med natsænkningsfunktion, nye termostater, styring af gulvvarme, udskiftning af cirkulationspumper
- Udskiftning af alle belysningsarmaturer til LED
- Bevægelsessensor overalt - dagslysstyring af større rum.
- Ventilation med varmegenvinding og VAV styring.
Beskrivelse af Fælleshuset - ombygning og nybygning
Ved ombygningen af Fælleshuset etableres hærvejs-faciliteter i form af et nyt indgangsparti med info-område, på førstesalen opgraderes faciliteterne og indendørs overnatning for Hærvejens vandrere og stedets øvrige brugere. Sammen med Frendrup Nihøje-Perlen, vil de opgraderede faciliteter og mulighed for indendørs overnatning, styrke Hærvejens vandrerute i Rebild Kommune, og herefter vil Øster Hornum kunne leve op til den fælles kvalitetsstandard for et start/slutsted på Hærvejen. Forbedringerne sigter efter at anspore flere til at komme ud og opleve Hærvejen i denne del af dens forløb.
Indendørs overnatningsfaciliteter har længe været efterspurgt i byen og lokalområdet, bl.a. af byens foreninger til weekendarrangementer, og DGI samt DIF til kurser og træningslejre. De lokale borgere har også ønsket disse muligheder til familie- og vennebesøg.
Øster Hornum Hallen bruger i forvejen elektronisk adgangskontrol, som også vil blive brugt til hærvejsfaciliteterne. Via et bookinglink kan der bookes sovepladser og herigennem genereres også en automatisk adgangskode til dørene. De brugere, der overnatter udendørs på Friluftscenter Katbakken, kan også herigennem få adgangskoder til faciliteterne, så de kan benyttes udenfor hallens åbningstid.
Ved ombygningen genbruges en del af den gamle bygning (bygget 1954/1978), som ved projektet bliver til Fælleshuset. Underetagen, som indeholder omklædningsrum, gang, vaskerum, kontor, dommerrum, teknikrum, lille opholdsrum og toiletter forbliver intakte. Overetagen, som nu udgøres af et asymmetrisk skråt tag, kan ikke nu udnyttes fuldt ud i grundarealet pga det skæve tag og meget brede skunke. For at få bedre udnyttelse af overetagen og gøre plads til hærvejs-faciliteter, fjernes den eksisterende 1. sal. I stedet etableres en ny overetage med fladt tag og en ny samt bredere mellembygning ind mod idrætshallen. Teknik- og ventilation placeres udenfor på nordsiden af Fælleshuset.
Byggeriet vil følge retningslinjer og delmål fra certificeringsordninger såsom DGNB og Svanemærket. I forbindelse med nedbrydning tages der hensyn til, om der forefindes genbrugelige materialer. Man vil integrere LAR-løsninger (lokal afledning af regnvand) og genanvende jord fra byggeprocessen. Målet er at skabe en bygning, der er i harmoni med naturen og fremmer både miljøbeskyttelse og æstetisk værdi. Der indgår også en energirenovering af den oprindelige bygning, der sammen med den nybyggede del, kommer til at udgøre Fælleshuset.



